Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Van basisschool naar middelbare school

Als je van groep 8 naar de middelbare school gaat, verandert er best veel. Van een of twee juffen (of meesters) naar twaalf of dertien vakdocenten. Van weinig naar best veel huiswerk, van een kleine school dicht bij huis naar een (veel) grotere school, verder van huis. Best een grote overstap dus, maar gelukkig helpen we je daarbij. Hier kun je lezen wat er allemaal verandert, hoe we de overstap zo makkelijk mogelijk maken en je vindt hier ook informatie over hoe Trevianum als school georganiseerd is. Voor alle nieuwe brugklassers organiseren we al een kennismakingsmiddag voor de zomervakantie. De eerste schooldag ná de vakantie is een introductiedag waarop je je nieuwe klas en de school goed leert kennen. Na de eerste schoolweek weet je echt al heel veel over Trevianum en voel je je al aardig thuis.

Daarna, in de derde of vierde lesweek is er het "eersteklaskamp". Met de fiets naar De Woutershof in Molenbeersel (dat ligt in België) ..... daar leer je elkaar pas echt goed kennen. Eng ...? Valt best mee, spannend, dat zeker!

Drie scholen onder één dak

Trevianum bestaat uit drie aparte scholen: HavoAtheneum en Gymnasium. Als je naar onze school komt, moet je een keuze maken voor één van deze drie scholen. Maar welke school past het beste bij jou? 

Als je denkt: ik wil er hard voor werken, maar het moet me niet al te theoretisch worden, dan is de havo een goede keuze voor jou.
De leerstof wordt behoorlijk uitgediept en de opdrachten zijn pittig. Maar de leraar legt vaak ook extra uit en de leerstof wordt op een hele praktische manier verwerkt. Als je de stof aankunt, redelijk zelfstandig kunt werken en je houdt je aan alle (huis)werkafspraken, dan kun je na vijf jaar naar het hoger beroepsonderwijs. Voor meer informatie over de havo, kun je de havo-site bekijken. 

Een leerling die goed kan leren en dat ook leuk vindt, kan naar het atheneum of gymnasium. We verwachten hier dat je (redelijk) zelfstandig kunt werken, zelf dingen uit kunt pluizen. Alleen of samen met klasgenoten een probleem aanpakken moet een uitdaging voor je zijn. Na zes jaar ben je dan goed voorbereid op een studie aan de universiteit. 

En het verschil dan tussen gymnasium en atheneum? Op het gym krijg je naast alle atheneumvakken ook nog Grieks en Latijn, hierdoor blijft er minder tijd over voor sommige andere vakken. Je doet op het gymnasium dus meer in dezelfde tijd. Vooral voor de leerling die makkelijk leert en /of er geen probleem mee heeft er een extra schepje boven op te doen. Het verschil tussen atheneum en gymnasium wordt ook duidelijk wanneer je de site van het Atheneum en die van het Gymnasium eens goed vergelijkt.

Bij je vriend(in) in de klas?

Als het even kan, houden we rekening met je wensen. Wie graag bij een vriend of vriendin in de klas wil, kan dat laten weten. Je hoort nog wel wanneer. Je kunt natuurlijk alleen maar bij elkaar in de klas komen als je naar hetzelfde type eerste klas gaat (dus als je alle twee naar havo gaat, of alle twee naar atheneum, of alle twee naar gymnasium).

Maar ook al ga je naar verschillende schooltypen en zit je in een andere groep, je verliest elkaar heus niet uit het oog. Je kunt bijvoorbeeld 's morgens nog steeds met elkaar naar school fietsen en natuurlijk zie je elkaar tijdens de pauzes en op projectdagen of sportdagen.

Aanmelden

Als je je aanmeldt voor Trevianum, gaat dat via je basisschool. Via je meester of juf van groep 8 kun je een aanmeldingsformulier krijgen dat je samen met je ouders of verzorgers en de juf of meester invult. 

Zit je nu op een andere middelbare school en wil je overstappen naar Trevianum, dan kun je een afspraak maken met de betreffende jaarlaagcoördinator (zie afzonderlijke scholen, organisatie).